Elma suyu ve elma suyu aroması konsantresi üretimi için entegre bir membran prosesi önerildi. Proses aşağıdaki işlemleri içermekte: ham meyve suyunu temizlemek için entegre bir membran reaktörü; meyve suyunu 25°Brix'e kadar önkonsantre etmek için ters ozmoz (reverse osmosis, RO); aroma bileşiklerini geri kazanmak ve konsantre etmek için pervaporasyon, (PV) ve meyve suyunu 72°Brix'e kadar konsantre etmek için bir ®nal buharlaştırma adımı. Bu işlemler laboratuvarda pilot tesis birimlerinde test edildi. Yapılan membran işlemlerinde gelecek vaat eden sonuçlar elde edildi. Bir ekonomik proses değerlendirmesi yapabilmek için, pilot tesis birimleri, entegre bir birimin içerisinde monte edildi ve ham elma suyuyla çalıştırıldı. Sonuçlar, geleneksel yöntemlerle üretilen elma suyundan daha temiz ve daha parlaktı (başarılıydı). Entegre membran prosesi, geleneksel yönteme göre ekonomiklik açısından da daha avantajlı bir görünüm sergiledi. Ó 2000 Elsevier Science Ltd. Tüm hakları saklıdır.